Home
Εκτύπωση E-mail

Πληροφορίες για τον τελικό του 2015

Φόρμα συμμετοχής στον τελικό του 2015

 

 

Εγκύκλιος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών για την Συνεργασία με τους Αρμόδιους Φορείς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τον Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου (κατόπιν ερωτημάτων σας).

Πάτρα, 21-12ου-2013

 

Εισαγωγικά

Σύμφωνα με την ακολουθούμενη πρακτική και τα ισχύοντα
 σχετικά με Μαθητικούς Διαγωνισμούς, οι 
κατά τόπους  ΔΔΕ υποστηρίζουν σε κάποιο βαθμό την  διοργάνωση.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση του
Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου,
σύμφωνα με τα όσα προβλέφθηκαν στον Κανονισμό του Διαγωνισμού,
o οποίος
 είχε την έγκριση του Υπουργείου, η προκριματική φάση οργανώνεται κατά
τόπους με διοικητική/οργανωτική υποστήριξη των ΔΔΕ.

Για την καλλίτερη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που μας έχουν τεθεί,  συνοψίζουμε τα εξής:
1) Τοπικές Επιτροπές:
Εφ΄όσον έχουν δηλώσει κάποια σχολεία ενδιαφέρον, οι αρμόδιες ΔΔΕ συγκροτούν μια Τοπική Οργανωτική Επιτροπή, η οποία θα συντονίσει ενιαία για τα σχολεία της περιοχής τους την πρώτη φάση του Διαγωνισμού (συγκρότηση, αριθμός μελών της Επιτροπής, κατά την κρίση των αρμοδίων).
2) Εξεταστικά Κέντρα:
Οι ΔΔΕ ορίζουν – σε συνεννόηση με τα ενδιαφερόμενα σχολεία – το σχολείο στο οποίο θα διεξαχθεί η προκριματική φάση του Διαγωνισμού. (Ενδέχεται να χρειαστεί να ορισθούν περισσότερα σχολεία, αν οι συνθήκες, π.χ. αριθμός μαθητών, αποστάσεις εντός του νομού κλπ,  το απαιτούν. Αυτό θα το κρίνουν οι ΔΔΕ κατά περίπτωσιν.) Το σχολείο θα πρέπει να διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο για την αποστολή των θεμάτων και εκτυπωτή, καθώς και φαξ και φωτοτυπικό μηχάνημα (εναλλακτικά, αλλά και για χρήση σε περίπτωση ανάγκης, αν υπάρξουν προβλήματα με το διαδίκτυο).
3) Ορισμός Διορθωτών  και Επιτηρητών :
Οι Επιτηρητές θα ορισθούν από τις ΔΔΕ (ή όπως αναθέσουν τις αρμοδιότητες οι ΔΔΕ κατά την συγκρότηση των Επιτροπών).
Στην περίπτωση των διορθωτών θα παρακαλούσαμε να γίνουν προτάσεις από τους αρμόδιους  Συμβούλους Φιλολόγων.
Επίσης, τόσο ως προς τις διορθώσεις όσο και ως προς τις επιτηρήσεις αυτονόητο θεωρούμε ότι θα τηρηθούν οι επιταγές μιας αξιοκρατικής δεοντολογίας υπ΄ευθύνη των Προέδρων των Επιτροπών.
Επίσης, σημειώνουμε ότι στην διοργάνωση συμμετέχει η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.).

4) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  από τις ΔΔΕ ή τις
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Σε κάθε περίπτωση, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ οι αρμόδιες ΔΔΕ ή οι Επιτροπές (εάν τους ανατέθηκε η αρμοδιότητα αυτή) να ενημερώσουν την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού είτε ταχυδρομικά (βλ. πιο κάτω) είτε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

  σχετικά με:

  • την συμμετοχή σχολείων της περιοχής τους στον διαγωνισμό
  • τον αριθμό των συμμετεχόντων μαθητών
  • το σχολείο που ορίσθηκε ως εξεταστικό κέντρο και
  • την διεύθυνση του ηλ. ταχυδρομείου του σχολείου (e-mail) στην οποίαν θα σταλούν τα θέματα κατά την ημέρα του Διαγωνισμού (7 Φεβρουαρίου 2015), καθώς και αριθμό φάξ (για περίπτωση ανάγκης!)

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΘΕΜΑΤΑ!!!

5) Προκριματική Εξέταση (κατά τόπους οργανωμένη από τις ΔΔΕ)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ, 7 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 9.15-12.15

·         Αποστολή θεμάτων
Τα θέματα θα σταλούν από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προτιμητέο!) ή φαξ (μόνο αν υπάρξει ανάγκη ή αν δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο).  Συνεπώς δεν απαιτείται ειδικός πληροφορικής για την παραλαβή των θεμάτων.

·         Θέματα
Θα τεθούν δύο ή περισσότερα θέματα ένα ή περισσότερα από κάθε θεματική περιοχή – από τα οποία οι μαθητές  θα επιλέξουν να γράψουν το ένα.   Θεματικές περιοχές και υποδείξεις κειμένων βλ.
www.philosophy.upatras.gr/competition , λήμμα: «Προκήρυξη» (αρχείο pdf)

·         Εκταση Δοκιμίων:
 ως μέτρο δίνουμε τις 3-5 σελίδες, χωρίς αυτό να είναι τυπικό κριτήριο!

·         Ανωνυμία:
Παρακαλούμε τα δοκίμια  να παραδίδονται  στους  διορθωτές  ανώνυμα και σε κάθε περίπτωση, βασιζόμαστε στην ακεραιότητα των διορθωτών συναδέλφων. Είναι σαφές, ότι ίσως είναι δύσκολο να τηρηθεί πραγματικά η ανωνυμία στις τοπικές εξετάσεις σε περίπτωση  μίας ή δύο συμμετοχών. 
(Ισως  υπάρχει  δυνατότητα  να χρησιμοποιηθούν τετράδια πανελληνίων [παλαιών ετών κλπ.] ή να τηρηθεί με άλλον τρόπο η ανωνυμία για τον διορθωτή.   Για την διόρθωση των γραπτών που θα σταλούν στην Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού  θα εξασφαλισθεί σε κάθε περίπτωση η ανωνυμία. Επίσης κατά την  φάση της 2ης διόρθωσης στην Πάτρα θα ληφθεί μέριμνα, ώστε να μην είναι εμφανής ούτε ο τόπος  προέλευσης.

 

6) Διόρθωση – Βαθμολογία:

·         «Αριστα» είναι το 20.

·         Κριτήρια για την διόρθωση θα είναι η σαφήνεια και ακρίβεια στην χρήση των εννοιών, η σωστή κατανόηση των πηγών (κριτική ικανότητα – αυτοδύναμη ερμηνευτική προσέγγιση βάσει γνώσεων αλλά ΟΧΙ  εξέταση γνώσεων για το κείμενο!), η συγκρότηση και ενότητα του δοκιμίου και, τέλος, η ικανότητα του μαθητή να δώσει τις δικές του προεκτάσεις και να χρησιμοποιήσει μεθοδικά και συστηματικά, όσα έχει κατανοήσει,  για να διατυπώσει την δική του αυτοδύναμη κρίση.

·         Τα γραπτά που έλαβαν από τον πρώτο διορθωτή βαθμό κάτω του 15 κρίνονται και από δεύτερο διορθωτή και παραμένουν στην τοπική εξεταστική επιτροπή. Ως τελικός βαθμός θεωρείται ο μ.ο. των βαθμών των δύο διορθωτών.

-Σκοπός αυτού του μέτρου είναι να αμβλυνθούν κατά το δυνατόν οι υποκειμενικές  αποκλίσεις στην διόρθωση,  όταν από την βαθμολογία προκύπτει η μη-πρόκριση  στον τελικό. Παρακαλούμε πολύ ωστόσο να μην γίνεται προσπάθεια αποφυγής μιας  χαμηλής βαθμολόγησης, αλλά οι συνάδελφοι να παίρνουν ένα μέρος της ευθύνης αυτής της επιλογής, καθώς, εάν  μετατεθεί όλη η ευθύνη στην Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε. Αποστολή των γραπτών με βαθμό άνω του  15 στην Πάτρα.
Τα γραπτά με βαθμό > 75% του 20, δηλαδή άνω του 15 , στέλλονται βαθμολογημένα από έναν διορθωτή (υπογραφή) για δεύτερη διόρθωση στην Οργανωτική Επιτροπή. Ο τελικός βαθμός προκύπτει από τον μ.ο. των δύο βαθμών. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΟΡΘΩΤΗ.


ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ!

-ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΕΔΩ ΕΝΤΟΣ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (έως το πολύ δέκα ημερών), εί δυνατόν,  καθώς τα αποτελέσματα για τον τελικό θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν γνωστά!!!

-Τα γραπτά  προτιμότερο είναι να σταλούν με απλό ή με εξπρές ταχυδρομείο, αλλά ΟΧΙ ΣΥΣΤΗΜΕΝΑ!!!, διότι αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει πολύ την παραλαβή εντός του Πανεπιστημίου. Δεν έχουν ποτέ υπάρξει προβλήματα με το απλό ταχυδρομείο.  
Ταχυδρομική Διεύθυνση:

Τμήμα Φιλοσοφίας
για τον Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφίας
υπ΄όψιν Επίκουρης Καθηγήτριας κ. Κ. Γουδέλη,

υπ΄όψιν Επίκουρης Καθηγήτριας κ. Ε. Περικούρη
Πανεπιστήμιο Πατρών - Πανεπιστημιούπολη
26500 Ρίο-Πάτρα

Ευχαριστούμε για την συνεργασία,
Επιστημονική και Οργανωτική Επιστροπή Τμήματος Φιλοσοφίας
για την Διεξαγωγή του Διαγωνισμού  του
Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου

 

Οργανωτικά του προκριματικού - εγκύκλιος προς ΔΔΕ

 

 

 


Με την υποστήριξη του Joomla!. Copyright © 2011 Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφίας. All rights reserved.